Goce Delčeva 40/II, Novi Beograd

  2693-088 i 2606-972

Zelena karta osiguranja (ZK)

Ako se vozilom domaće registracije putuje u neke inostrane države, potrebna je zelena karta osiguranja koja u inostranstvu predstavlja isto što i polisa osiguranja u Srbiji.

Zelena karta osiguranja je dokaz da za svoje vozilo imate zaključeno osiguranje auto-odgovornosti kod domaćeg osiguravajućeg društva i zelenu kartu osiguranja izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti.

Cena zelene karte je 2.000,00 dinara.


Dokumenti potrebni za izdavanje zelene karte:


Zelena karta važi do isteka premije obaveznog osiguranja.


VAŽNO !!!

UKIDA SE OBAVEZA POSEDOVANJA ZELENE KARTE ZA 33 ZEMLJE od 1.1.2012.

AMSS je obavešten od Udruženja osiguravača Srbije da je Republika Srbija pristupila Multilateralnom sporazumu (Sistemu registarske oznake).

Multilateralni sporazum (MA), poznat i kao Sistem (pod-sistem) registarske oznake, predstavlja formalni dogovor jednog broja zemalja o međusobnom proširivanju teritorijalnog važenja osiguranja autoodgovornosti, koji za osnov ima priznavanje da je registarska oznaka dokaz o postojanju osiguranja auto odgovornosti prilikom ulaska motornog vozila koje se uobičajeno nalazi na teritoriji jedne od zemalja potpisnica sporazuma na teritoriju posećene zemlje, takođe potpisnice MA.

Na sastanku skupštine Saveta biroa zelene karte održanom u Dubrovniku, u maju ove godine, predstavnici Udruženja osiguravača Srbije su potpisali Multilateralni sporazum sa predstavnicima 32 nacionalna biroa osiguravača zemalja Evropskog privrednog prostora i pridruženih zemalja. Objavom u Službenom glasniku Evropske unije od 22.11.2011.godine, kompletiran je proces pristupanja Republike Srbije ovom sistemu i Sporazum stupa na snagu od 01.01.2012. godine.

Potpisivanjem Multilateralnog sporazuma i pristupanjem sistemu registarske oznake, prestaje obaveza da motorna vozila koja se uobičajeno nalaze na teritoriji Republike Srbije poseduju međunarodnu kartu osiguranja autoodgovornosti – zelenu kartu, prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica MA.

Zemlje potpisnice Sporazuma (MA) u kojima više NIJE OBAVEZNO POSEDOVANJE ZELENE KARTE su:
Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (uključiv Kanalska ostrva i ostrvo Man), Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uključiv Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

POSEDOVANJE ZELENE KARTE OBAVEZNO JE kada se ulazi na teritoriju neke od sledećih zemalja: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, BiH, Tunis, Maroko.

ŠTO SE CRNE GORE TIČE, KAO I DO SADA ZELENI KARTON NIJE NEOPHODAN ZA PUTOVANJE NA OSNOVU SPORAZUMA O MEĐUSOBNOM PRIZNAVANJU POLISA OBAVEZNOG OSIGURANJA IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE.

Za više informacija pozovite 26-93-088
Radno vreme: PON - PET 7:30-19:30h | SUB 8-14h